Cum s-a schimbat voleiul de plajă în ultimii 4 ani

Final de mandat al Comisiei Naționale de Volei de Plajă și un bun prilej de a trece în revistă realizările din această perioadă.

Povestea povestitorului, George Peicea, Președinte al Comisiei Naționale de Volei de Plajă

Președinte de club: Totul a început în 2004, iar până în 2008, adică 5 sezoane, am fost prezent la toate turneele de volei de plajă feminin disputate în România, cu clubul meu, C.S. Soleil București, în calitate de președinte și finanțator.

Printre performanțele pe care le-au obținut jucătoarele Soleil enumăr: 2 titluri de campioane și un bronz la Campionatele Naționale de Senioare; 5 medalii de aur, 3 medalii de argint și 2 de bronz la C.N. de junioare și cadete; 1 medalie de aur și 1 argint la Balcaniadele de Senioare, pentru Romania; 1 medalie de argint și 2 de bronz la Balcaniadele de Junioare, pentru România.

Fondator și președinte al Federației Române de Darts: Am simțit că e ceva de făcut pentru amicii mei care aruncau la țintă în puburi, așa că după 2008 nu m-am putut abține, am înființat și organizat, din postura de președinte, federația de darts. Am reușit să obțin recunoașterea darts-ului ca ramură sportivă și ulterior federația a fost recunoscută ca federație sportivă. Mai mult decât atât, această federație a câștigat organizarea unui Campionat European și a unui Campionat Mondial, ultimul fiind organizat în 2019 la Cluj în Grand Hotel Italia (5 stele) fiind o mare reușită internațională cu peste 600 de participanți. Găsiți aici un articol din Gazeta Sporturilor despre activitatea mea în darts.

Implicarea în Comisia de Volei de Plajă: În anul 2016 am preluat un post în Comisia de Volei de Plajă a FRV unde împreună cu Adrian Pricop și Vali Robescu am trasat principalele linii directoare pe care să ne bazăm în activitatea noastră iar mai jos puteți vedea rezultatele.

Schimbările importante din această perioadă:

1. Mai multe concursuri

În momentul numirii noastre am moștenit un singur turneu de seniori, urmând ca până în 2019 să reușim să umplem lunile iulie și august cu turnee desfășurate în fiecare saptămână.

Prin prezența la Electric Castle, la Festivalul Național al Sporturilor Nautice și de Plajă sau la Festivalul Sporturilor de la Cluj, turneele de Beachvolleyball au fost recunoscute ca ambasadoare ale unui sport spectaculos și cu mare priză la public.

După mulți ani în care litoralul nu a mai găzduit nici un turneu oficial de volei de plajă am reușit relansarea acestora începând cu 2016, pentru ca în 2019 să fim coorganizatori la 10 turnee de seniori și juniori desfășurate pe malul Mării Negre.

Colaborarea cu organizatorii de turnee de Volei de Plajă le-a insuflat acestora dorința de a șlefui imaginea turneelor și s-a ajuns la meciuri în nocturnă la mai multe turnee sau la festivități de premiere cu invitați de marcă din domeniul sportiv.

Grație imaginii pe care am reușit să o creăm și a emulației din jurul evenimentelor inițiate de noi, s-a creat o întreagă salbă de turnee pentru amatori, turnee pe care urma să le unim cu circuitul nostru de turnee profesioniste, pentru a acoperi o gamă cât mai largă de jucători de toate vârstele dar și de toate valorile.

2. Mai mulți sportivi

Inițierea Festivalurilor Naționale pentru Mini Volei dar și a Campionatelor Naționale pentru Speranțe precum și organizarea unui turneu pentru această din urmă categorie de vârstă la care au participat 254 de sportivi reprezintă pași făcuți în perspectivă având drept consecință creșterea numărului de sportivi practicanți ai voleiului de plajă.

3. Performanțe notabile

Medalia de Argint obținută pentru România la un Campionat European U22 a reprezentat o performanță ce nu s-a mai realizat de către voleiul nostru după revoluția din 1989. Citeste aici ecourile media.

Locul 5 la Campionatul Mondial U21.

Organizarea unui Satellite CEV în țara noastră a reprezentat deasemenea o reușită internațională la care am avut si placerea să particip în calitate de director de concurs. Citește pagina de prezentare a turneului și prezentarea echipelor înscrise.


Concluzie: S-au făcut niște schimbări în această perioadă și starea Voleiului de Plajă din 2019 arată mult mai bine decât in 2015 (nu am luat in calcul 2020 din cauza pandemiei). Pot spune că în aceste 4 veri am creat oricui posibilitatea de a juca în cadru organizat și deasemenea am mărit substanțial numărul de copii practicanți ai acestui sport.