EXERCITIUL 1.1 VOLESTE (incepatori)

1.1 VOLESTE (exercitiu de incalzire / nivel incepator)

ECHIPAMENT:
Ideal: 4+ mingi / Minim: 1-2

PARTICIPANTI:
Ideal: 4 sportivi + antrenorul (observator)
Maxim: 12 sportivi + antrenorul (observator)
Minim: 3 sportivi + antrenorul participant in joc

OBIECTIVE:
Obiectivele acestui exercitiu sunt pregatirea organismului (prin cresterea temperaturii corpului) pentru alte activitatii mai intense. Aditional acest exercitiu intareste si tehnica defensiva.

DESCRIERE:

Exercitiul incepe cu doi sportivi de fiecare parte a fileului, cu un sportiv servind de jos inainte de a inainta in teren. Sportivii incearca sa castige punctul jucand mingea doar din pase/preluare cu antebratul. Este permisa o singura atingere de fiecare echipa. Pentru a face jocul mai usor pot fi permise si 2 atingeri de echipa pana cand jucatorii isi intra in ritm.
Pentru sportivii de 9-10 ani si mai mici sau pentru incepatori „voleste” ar trebui jucat pe un teren mai mic.
Orice minge deasupra capului trebuie jucata cu ambele brate si atingerile cu o singura mana sunt permise doar sub talie.
Daca sunt mai mult de 2 echipe poti stabili un sistem prin care un teren va fi al celor care au castigat ultimul punct si care raman in joc iar celalalt teren va fi al chalangerilor care vor servi. Pentru a accelera jocul in loc de serva mingea poate fi repusa in joc de antrenor in terenul celor care au castigat punctul.

VARIATII

1. Jucatorii trebuie sa se arunce pe nisip intre contactele cu mingea.
2. Jucatorii trebuie sa fuga de partea cealalta a fileului dupa fiecare punct.

OBSERVATII / INSTRUCTIUNI:

1. Jucatorii trebuie sa aibe o pozitie cat mai joasa si sa fie gata sa se miste cand adversarul urmeaza sa intre in contact cu mingea.
2. Jucatorii trebuie incurajati sa urmareasca oponentul, nu mingea.
3. Jucatorilor trebuie sa li se reaminteasca sa gandeasca strategic unde plaseaza mingea, incercand sa o plaseze departe de adversar.